Ecologische privétuin: de kracht van samen en het kleine gebaar

15 april '22

Je achtertuin grenst straks aan een groenzone die bewust robuust wordt aangelegd. Daardoor lijkt het straks of de natuur in alle vrijheid zijn gang heeft kunnen gaan. In het groen komt een diversiteit aan beplanting, hoog en laag, dicht en open. Dat maakt dat veel diersoorten hier een fijn thuis vinden. Een grote diversiteit in planten en dieren betekent een rijke biodiversiteit. Vind je het leuk om op jouw manier een steentje bij te dragen? Dan geven we je graag wat tips voor de aanleg van jouw natuurlijke paradijs achter je huis.

Biodiversiteit versterken

We gaan je niet vertellen wat wel en niet mag. Maar eerlijk is eerlijk, je tuin bestraten is een no-go als je de ecologie en biodiversiteit wilt versterken. Tegels laten geen water door en worden heel warm als de zon erop schijnt. Voor niemand goed. Als je een lekker zitplekje in je tuin wilt, zijn er legio andere mogelijkheden. Wat dacht je van grind of split? Je kunt stabiliteit krijgen met een rasterwerk, waardoor je prima je tuinmeubels erop kwijt kunt zonder weg te zakken. Laat stroken aan de zijkant van je tuin open voor groen. Dat helpt tegen hittestress en bevordert de natuurlijke afvoer van hevige regenval.

image alt

Ecologisch verantwoord

Veel mensen denken bij een ecologische tuin aan een wildgroei van planten, paden van boomschors en een composthoop achter in de tuin. Dat kan, maar hoeft zeker niet. Er zijn genoeg gecultiveerde planten en bloemen die heel aantrekkelijk zijn voor bijen, vlinders en vogels. Het belangrijkste is vooral dat je kiest voor gevarieerd groen. Als je dat doet, ben je al een heel eind.

image alt

Extraatje

Daarnaast zijn er nog een aantal extra’s die niet alleen leuk zijn, ze passen ook nog eens heel goed bij het concept van Proeftuin Erasmusveld. Plaats een regenton en vang water op dat je later weer gebruikt voor het bewateren van je planten. Denk eens aan een insectenhotel en laat de gevallen bladeren onder de struiken lekker liggen, dat vinden egeltjes fantastisch. En met je buren kun je vast ook nog wel wat bedenken.

Tips voor duurzame trendsetters

Een compleet nieuwe tuin aanleggen kost geld. En dat wordt vaak vergeten in de begroting. Zonde. Je huis is toch pas ‘af’ als je tuin er helemaal bij hoort. Zet wat geld opzij en denk tijdens de bouw alvast na over hoe je je tuin wilt inrichten. Struin Pinterest af en laat je inspireren. Trends… die zullen er altijd zijn, maar als Proeftuinbewoner ben je al een duurzame trendsetter, dus kies vooral voor wat bij jouw leven past.