Veelgestelde vragen
Heb je een vraag? Hieronder vind je de antwoorden op vragen die wij regelmatig krijgen over het kopen van een nieuwbouwwoning. Staat jouw vraag er niet bij? Vul dan het contactformulier in. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met je op.
Je kunt vrijblijvend een gesprek aangaan met een financieel adviseur van bijvoorbeeld de Rabobank. In dit gesprek krijg je een goed beeld of je de woning kunt betalen en wat jouw toekomstige maandlasten zullen zijn.
Zodra de bouw van de woning definitief doorgaat, word je door de notaris uitgenodigd om de leveringsakte en hypotheekakte te passeren. Het is verstandig om de hypotheek rond te hebben zodra je in de gelegenheid wordt gesteld de akte te passeren.
In de koop- en aannemingsovereenkomst zit een ontbindende voorwaarde voor het verkrijgen van een hypotheek. Als je onverhoopt de hypotheek niet rond krijgt, kun je binnen een periode van 2 maanden na aankoop de overeenkomst ontbinden. Je kunt dit doen door de ontbinding aan te vragen aangevuld met tenminste 1 afwijzing van een geldverstrekker.
Zodra je naar de notaris gaat voor het passeren van de leveringsakte en de bouw is nog niet begonnen, betaal je de koopsom van de grond. De aanneemsom betaal je vervolgens in termijnen vanaf het moment dat de bouw start. De notaris verzorgt bij het passeren van de leveringsakte de betaling van alle tot op dat moment verschuldigde termijnen en eventuele rente. Na de start van de bouw en zodra een bepaald punt in de bouw is bereikt, ontvang je van de aannemer een factuur, die je vervolgens binnen 2 weken dient te betalen. Je kunt betalen uit eigen middelen of de factuur doorsturen aan jouw hypotheekverstrekker. Als het passeren van de leveringsakte bij de notaris heeft plaatsgevonden, zal de hypotheekverstrekker zorg dragen voor betaling.
Ja dat is mogelijk. Het is verstandig om dat zo snel mogelijk aan de notaris door te geven. Dit in verband met het inplannen van de afspraak voor het passeren van de aktes.
Bij het kopen van een nieuwbouwwoning moet je altijd rekening houden met extra kosten. Zo heb je bijvoorbeeld kosten bij het sluiten van een hypotheek (advieskosten en notariskosten). Ook maak je kosten voor het inrichten en afwerken van de woning.
Dat is alleen mogelijk voor het passeren van de hypotheekakte. Het is dan wel verstandig dat je dit goed afstemt met de projectnotaris.
Als je later in een project instapt dan betaal je rente over de reeds vervallen termijnen tot aan de datum van overeenkomen van de koop- en aannemingsovereenkomst. Het percentage van deze rente is in de overeenkomsten vastgesteld. Deze rente wordt bouwrente genoemd en is niet fiscaal aftrekbaar.
Dit is de rente berekend vanaf datum overeenkomen of zoveel later als vastgesteld in de koop- en aannemingsovereenkomst tot aan de datum van het passeren van de leveringsakte. Het percentage van deze rente is in de overeenkomsten vastgesteld. Deze rente wordt transportrente genoemd en is wel fiscaal aftrekbaar.
De NHG is een garantie op hypothecaire leningen voor de aankoop en verbetering van een eigen woning. Door deze garantie van de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW), is de geldverstrekker zeker dat de lening wordt terugbetaald. Moet de woning onverhoopt worden verkocht en is de opbrengst lager dan de hypotheekschuld, dan betaalt het WEW de restschuld aan de geldgever. In ruil voor de NHG-zekerheid bieden geldverstrekkers een rentekorting op de hypotheek. Informeer hiernaar bij je hypotheekadviseur. Benieuwd hoeveel je kan lenen met NHG? Meer informatie vind je op de website van de Nationale Hypotheek Garantie (Duurzaam thuis met NHG )
Bij het woningaanbod (kenmerken) op onze site staat altijd vermeld als de prijs van een woning binnen deze prijsklasse valt.
Dubbele maandlasten zijn niet of nauwelijks te voorkomen. Je betaalt al een gedeelte van de koopsom tijdens de bouw en daarvoor betaal je een vergoeding aan de geldverstrekker. De dubbele maandlasten zijn wel fiscaal aftrekbaar met een maximum van 2 jaar.
Voor een energiezuinige nieuwbouwwoning kun je in sommige gevallen een hogere hypotheek krijgen dan voor een niet duurzame woning. Bij de meeste hypotheekverstrekkers krijg je namelijk flink wat extra leenruimte. Zo heeft de Rabobank bijvoorbeeld een GroenHypotheek voor duurzame nieuwbouwwoningen.
Ook zijn er vanuit de overheid regels vastgesteld waardoor je een hogere hypotheek kunt afsluiten als je een energiezuinige woning koopt. Zo mag voor de aankoop van een energiezuinige (nieuwbouw)woning maximaal € 9.000 buiten beschouwing worden gelaten bij de berekening van de financieringslast. Dit bedrag kan oplopen tot € 25.000 voor een zogeheten Nul-op-de-Meter-woning. Hoeveel extra leencapaciteit je kunt krijgen hangt af van de hoogte van de EPC-waarde of BENG-2 waarde van jouw nieuwbouwwoning of -appartement.
Vraag de hypotheekverstrekker van jouw keuze naar de voorwaarden van een hypotheek voor een duurzame woning.
Kijk op de veelgestelde vragenpagina van het gebied Proeftuin Erasmusveld.
De Velden is een nieuw deelplan in Proeftuin Erasmusveld met 125 duurzame gezinswoningen. De energiezuinige woningen liggen aan 5 groene woonhofjes die zorgen voor ontmoeting, veilige speelplekken voor kinderen en gezonde buitenruimten. De overgang van openbare ruimte naar privé is zo ontworpen dat het niet strak gekaderd is. Daardoor is het ruimtelijk, groen en voelt het vrij en prettig. Samen met je buren ben je deelgenoot van de natuur. Hier ben en leef je met elkaar. De woningen liggen in het groen, dat wordt doorkruist door een Natuurpromenade die aansluit op het Haagse ecologische lint Er zijn tevens plekken voor dieren: mezenkistjes, nestkasten voor gierzwaluwen en vleermuizen en er is zelfs een vleermuizenroute. Voor mens, dier en plant moet het gebied goed toeven zijn.
Er is veel aandacht voor sociale duurzaamheid. Het faciliteren van ontmoetingen en mensen met elkaar in contact brengen, staan in dit plan voorop. Zowel in de gezellige woonhofjes als op de natuurpromenade, die aansluit op het ecologische lint.
In De Velden worden 125 gezinswoningen gerealiseerd.
De vijf woonhoven in De Velden bestaan uit 125 koopwoningen. Naast deelplan De Velden komen 2 woongebouwen met huurwoningen. De menging van verschillende woningtypen, prijsklassen en eigendomstypen sluit aan bij de ambitie een duurzame wijk te maken waar verschillende mensen prettig met elkaar samenleven.
In De Velden komen geen sociale koopwoningen.
Vanwege het groene duurzame karakter van Proeftuin Erasmusveld is ervoor gekozen om de wijk autoluw te maken. Laden en lossen van bijvoorbeeld boodschappen kan voor de deur. De hulpdiensten kunnen alle woningen bereiken. De parkeerplaatsen voor de bewoners in De Velden worden gerealiseerd langs de Leyweg en op gecentreerde parkeerplekken in de wijk. Hierdoor blijft de groene kern van de woonvelden behouden.
Vanuit het gemeentelijk parkeerbeleid komen bewoners van De Velden in aanmerking voor een parkeervergunning, die na aankoop van een woning bij de gemeente kan worden opgevraagd. Voor bezoekers geldt betaald parkeren. Bewoners kunnen voor familie en vrienden een speciale parkeervergunning aanvragen. Met een parkeervergunning voor bezoekers kunnen bezoekers parkeren zonder te betalen. Het is mogelijk per adres 1 bezoekersparkeervergunning aan te vragen. Je hoeft zelf geen auto te hebben.
De kosten voor de parkeervergunningen staan op de website van de gemeente (jaarlijkse indexering). Klik op de link voor meer informatie: http://www.denhaag.nl/nl/parkeren.htm
In Proeftuin Erasmusveld is de auto te gast. Hierdoor creëren we een veilige, rustige wijk voor bewoners en bezoekers. Parkeren kan langs de randen van de wijk. Naast het wonen staat het groen centraal. In deelplan De Velden kun je met je auto bij de voordeur komen om te laden/lossen, parkeren doe je in de speciale parkeerhoven in de randen van de wijk.
Voor de actuele planning omtrent start verkoop van dit project kun je de pagina planning bekijken.
De duurzame woningen in De Velden zijn nog niet eerder gebouwd en speciaal ontworpen voor Proeftuin Erasmusveld. De manier van wonen in de De Velden is uniek . Naast de duurzame woningen is de openbare ruimte ‘’sociaal duurzaam’’ ingericht, wat vernieuwend is ten opzichte van reguliere nieuwbouwwijken waar iedereen vooral gebruik maakt van privé ruimte.
De bouw van De Velden duurt naar verwachting 1 a 1,5 jaar en start naar verwachting Q2/Q3 2022. De eerste woningen zullen naar verwachting Q2/Q3 2023 opgeleverd worden.
De woningen worden verkocht door een BPD makelaar (Louise Platter) en een externe makelaars: Olsthoorn NVM Makelaars.
Voor meer informatie over de verkoop van de woningen in deelplan De Velden kan je terecht op de pagina planning.
De woningen in De Velden hebben een eigen privé terras aan de voorzijde van de woning, dat natuurlijk overloopt in het gemeenschappelijke binnenhof. De groene openbare ruimten in de wijk en de binnenhoven worden ingericht en onderhouden door de gemeente. Hier heb je zelf dus geen of weinig werk aan je buitenruimte. Alle woningen hebben aan de achterzijde van de woning een privé tuin of terras (woningen die aan het water liggen). De afmetingen van de buitenruimten zijn terug te vinden onder de kenmerken van de woning (zodra bekend).
Wanneer de verkoop start vind je alle verkoopdocumentatie van de woningen bij je favoriete woning of in de Mijn Eigen Huis omgeving. Zijn de woningen nog niet in verkoop? Dan zijn we nog hard aan het werk om alle verkoopdocumentatie gereed te maken!
Meer informatie over de verkoop van de eerstvolgende fase van deelplan De Velden vind je op de pagina planning.
Het is niet mogelijk om een bezichtiging in te plannen omdat de woningen nog niet in aanbouw zijn. Op de website wordt de woning nader toegelicht. Ook kan de makelaar verdere informatie geven over de bijzonderheden van de duurzame woningen in De Velden.
De woning wordt gebouwd door de aannemer Van Wijnen. Je sluit de aannemingsovereenkomst ook met deze partij. Tijdens de bouw is deze aannemer jouw aanspreekpunt.
De woningen worden volledig gasloos opgeleverd en met een duurzame warmtepomp.
De woning wordt opgeleverd zonder keuken.
De woningen worden opgeleverd met tegelwerk en sanitair. Bekijk de details onder Downloads bij je favoriete bouwnummer, zodra de verkoop is gestart.
Wanneer de plattegronden van de woningen klaar zijn, zijn deze te bekijken bij het bouwnummer of woningtype op de pagina woningen.
Per 1 januari 2021 is het nieuwe energielabel van kracht, aangepast aan BENG. Voorheen hadden alle nieuwbouwwoningen een 'gewoon' energielabel A. Een nieuwbouwwoning die is aangekocht ná 1 januari 2021 heeft minimaal een energielabel A++. Een ander en misschien nog wel belangrijker pluspunt: de woning die je nu aankoopt, is gasloos en daarmee gezonder én voorbereid op de toekomst. Lees hier alles over BENG.
Mijn Eigen Huis is een persoonlijk account waar je jouw favoriete woningen beheert, documenten kunt downloaden, nieuwsberichten kunt lezen en voorkeuren doorgeeft als de verkoop is gestart. Je hebt maar 1 account nodig voor alle BPD websites.
Met een persoonlijk account van Mijn Eigen Huis zie je in 1 overzicht wat jouw favoriete woningen zijn, geef je digitaal jouw voorkeuren door als de verkoop start en beheer je jouw voorkeuren gewoon online.
Een volledige uitleg voor het aanmaken van een Mijn Eigen Huis account, vind je onder Service op de pagina Mijn Eigen Huis.
Om zeker te weten dat jij zelf het account hebt aangemaakt, ontvang je een e-mail om je account te bevestigen. Het is belangrijk om dat binnen 24 uur te doen, anders wordt je interesse voor het project verwijderd. Nadat je jouw account hebt bevestigd, kun je meteen inloggen in Mijn Eigen Huis.
Het kan zijn dat de e-mail in je spam/ongewenste e-mail of junkmail terecht is gekomen. Wanneer je jouw account niet binnen 24 uur bevestigt, wordt je interesse voor het project verwijderd. Heb je hulp nodig? Neem contact met ons op.
Check of je gebruik maakt van een geldig e-mailadres.
Heb je een vinkje geplaatst bij Privacy Statement?
Voldoet je wachtwoord aan de gestelde regels?
- Tenminste 1 kleine letter
- Tenminste 1 getal
- Tenminste 1 hoofdletter
- Tenminste 1 speciaal teken ! # $ % - _ = + < >
- Minimaal 8 en maximaal 20 tekens
Het wachtwoord moet bestaan uit:
- Tenminste 1 kleine letter
- Tenminste 1 getal
- Tenminste 1 hoofdletter
- Tenminste 1 speciaal teken ! # $ % - _ = + < >
- Minimaal 8 en maximaal 20 tekens
Geen probleem. In het inlogscherm voer je je gegevens in en klik je op het vraagteken in het wachtwoord veld. Er wordt een e-mail naar je verzonden en kun je een nieuw wachtwoord aanmaken.
- Log je in met het e-mailadres dat je hebt gebruikt toen je een account aanmaakte?
- Ga na of je een geldig e-mailadres hebt. Een e-mailadres moet een @-teken bevatten en mag maar 1 punt achter de @ hebben.
- Het wachtwoord vergeten? Vraag een nieuwe aan.
- Zorg ervoor dat Caps Lock niet is ingeschakeld.
Ja dat is mogelijk. Echter per (toekomstig) huishouden mag slechts 1 keer ingeschreven worden op de woningen.
Jouw account verwijder je bij je persoonlijke gegevens in Mijn Eigen Huis. Een account kan alléén verwijderd worden als je niet gekoppeld bent aan een woning. Dat wil zeggen dat je geen koper of optant bent van een woning.
Laat ons weten wat je nieuwe e-mail adres is, dan passen wij het voor je aan. Je kunt daarna gewoon inloggen met je nieuwe e-mail adres en je bekende wachtwoord.
Een nieuwbouwhuis is een huis zonder zorgen waar je geen omkijken naar hebt. Alles is nieuw, alles doet het. Op bijna alles zit garantie en onderhoudskosten heb je de eerste jaren vrijwel niet. Daar komt bij dat je een nieuwbouwhuis ook nog eens helemaal kunt aanpassen aan je eigen wensen.
Zodra 70% van de woningen is verkocht en de omgevingsvergunning (voorheen bouwvergunning) onherroepelijk is, krijgt de bouwer opdracht om het project te bouwen.
Overlast van de werkzaamheden tijdens de bouw is niet te voorkomen. De aannemer zal er alles aan doen om dit wel zo veel mogelijk te beperken.
De grond koop je van Ontwikkelingscombinatie Wateringse Veld (OCWV). Dat is een samenwerkingsverband van BPD Ontwikkeling en de Gemeente Den Haag. Je sluit ook de koopovereenkomst de Ontwikkelingscombinatie. De aannemingsovereenkomst sluit je met de aannemer van het project. De aannemer bouwt jouw woning en is ook jouw aanspreekpunt tijdens de bouwperiode van jouw huis. Ook als je vragen hebt over meer- en minderwerk kun je bij de aannemer terecht.
De grondexploitatie wordt gevoerd door de OCWV en de feitelijke ontwikkeling zal geschieden door BPD. In de aanloop naar de planontwikkeling worden op en om de ontwikkellocatie samen met Woonpioniers verschillende activiteiten en initiatieven ontplooid om het gebied op de kaart te zetten en om in contact te komen met mensen die samen met ons willen meedenken over het realiseren van alle ambities voor Proeftuin Erasmusveld.
In Nederland kennen we vrije vestiging. Dit betekent dat iedereen gelijke kans heeft om een woning te kopen en er geen restricties zijn ten aanzien van de koop.
We proberen zoveel mogelijk mensen de woning van hun hoogste voorkeur toe te wijzen. We leggen je uit hoe de toewijzing van de woningen in zijn werk gaat op de pagina Woning kopen.
Een optie is een periode dat de woning exclusief voor een kandidaat is gereserveerd. In deze periode kun je al jouw vragen stellen en word je in de gelegenheid gesteld de woning aan te kopen. Het kan altijd voorkomen dat een optie op een bouwnummer nog vrijkomt.
Een optie is vrijblijvend. Tijdens deze periode is de woning of kavel exclusief voor jou gereserveerd. In deze periode worden al jouw vragen beantwoord en heb je de gelegenheid de woning of kavel te kopen.
Na het (online) ondertekenen en ontvangen van de koop- en aannemingsovereenkomst door beide partijen heb je een bedenktijd van één kalenderweek.
Bij een project dat nog in ontwikkeling is, zijn de koopsommen nog niet definitief vastgesteld. Om je toch een indicatie te geven wat de woningen gaan kosten werken we met een koopsomindicatie, aangeduid als ca (circa). Het is dus mogelijk dat de uiteindelijke verkoopprijzen afwijken van de eerder afgegeven koopsomindicatie.
Vrij op naam betekent dat je koopt inclusief belasting (21% btw) en inclusief de notariskosten voor de overdracht.